Onze werkwijze

Wij hanteren de volgende zeven werk- en zienswijzen bij alles wat we doen:

 1. Wij gaan samen op missie
  Vanaf het moment dat we de kernvraag en het doel van de klant helder hebben is dit de gezamenlijke missie van de klant en ons. Een missie betekent dat we er helemaal voor gaan en dat we ons betrokken voelen, dat we ervoor staan en dat we ons niet tegen laten houden. De vraag is vanaf dat moment niet meer of we het realiseren maar alleen nog maar hoe we het gaan realiseren. Dit is onze gezamenlijke ontdekkingstocht.
 2. Leiderschap is een bijdrage leveren aan anderen
  Compassionate betekent open staat voor bijvoorbeeld de worsteling, het lijden, de blijdschap of het proces van een ander. Leadership betekent hierin van betekenis zijn. Als we dit samenvoegen betekent Compassionate Leadership dat we bijdragen aan het succes, welzijn en geluk van anderen. Leiderschap gaat niet over een gezagspositie maar juist over het ervaren van een positieve bijdrage door de ander. Leiderschap kun je dus nooit opeisen of afdwingen, het gaat erom een ander dit als ondersteunend ervaart.
 3. Mindtraining als basis
  Zodra emoties als ongeduld, competitie of ambitie in onze geest opkomen is het moeilijk om open te staan voor de ander en daarmee komt ons leiderschap in de gevarenzone. Het opmerken, herkennen en transformeren van dergelijke emoties is daarmee de basis voor de ontwikkeling van duurzaam leiderschap. Onze mind kunnen we hierin trainen en de boeddhistische traditie beschikt hiertoe over een enorm arsenaal aan trainingsmethoden.
 4. Innerlijk leiderschap staat centraal
  Hoe beter we leidinggeven aan onze innerlijke wereld hoe beter we om kunnen gaan met moeilijke situaties. Hoe minder stress we innerlijk ervaren, hoe meer rust we naar onze omgeving uitstralen. Een Tibetaanse leraar zijn eens: 'Je hoeft niets te zeggen, zorg ervoor dat de ander rust vindt in de rust die jij uitstraalt.' Leidinggeven aan onze omgeving begint dus met leiding geven aan onszelf.
 5. Leiderschap als groepsnorm
  We denken vaak aan de sterke en inspirerende leiders waaraan we ons op willen trekken. Echter, het gaat een stap verder want in onze visie is iedereen zelf verantwoordelijk voor zijn of haar geluk, welzijn en succes. Je zoekt steun als het even niet gaat maar je moet het wel zelf doen. De kracht ligt dus in het ontwikkelen van (innerlijk) leiderschap als groepsnorm in plaats van het voor te behouden aan een enkele leider.
 6. Compassie is als een spiegel
  Je beste (spirituele) vriend is diegene die je tekortkomingen blootlegt. Compassie betekent eerlijkheid door verbinding. Hoe beter de verbinding hoe helderder de spiegel kan zijn. In die zin is compassie ‘spiegelhard’. Een spiegel is namelijk eerlijk en reflecteert alles; ook datgene wat je liever niet wilt zien.
 7. Beiden tegelijkertijd aanwezig
  Bijvoorbeeld: Moet ik nu sturen op controle & beheersing of via ondersteunen & ontwikkeling motiveren door de veiligheid te verhogen? Dit is één van de vele dilemma’s van de dagelijkse praktijk. In onze wereld doe je niet het ene of het andere maar het ene en het andere op één en hetzelfde moment.